Lucht- en ruimtevaart nieuwsoverzicht

Vliegtuigwrak aangetroffen op gletsjer in Alaska

ANCHORAGE - Op een gletsjer in de Amerikaanse staat Alaska hebben militairen zondag een nog onbekend vliegtuigwrak aangetroffen. De resten werden aangetroffen tijdens een helikoptertraining boven het gebied rond de Knik Glacier ten noordoosten van Anchorage. Het zou gaan om een 'historisch' vliegtuig.

Nieuwe parkeergarage Eindhoven Airport officieel geopend

EINDHOVEN - Op Eindhoven Airport is de nieuwe parkeergarage P4 officieel geopend. Deze bovengrondse parkeergarage, bestaande uit een begane grond en vier dekken, heeft een capaciteit van 1.410 auto's. Het parkeercomplex op de hoek van de Luchthavenweg/Jan Hilgersweg is een onderdeel van parkeerterrein P4. Eind april was het gebouw al deels in gebruik genomen.

'Aer Lingus verhuist in Belfast naar stadsluchthaven'

DUBLIN - Aer Lingus is van plan om haar vluchten van Belfast International Airport te verplaatsen naar Belfast City Airport. Volgens Britse media wordt de verhuizing binnen enkele dagen formeel aangekondigd, en gaat de maatregel al binnen een paar weken in. Aer Lingus lijkt met de overplaatsing van de vluchten in te springen in het gat dat is achtergelaten door BMIbaby.

Snel minder parkeerbedrijven rond Schiphol

SCHIPHOL - De gemeente Haarlemmermeer gaat illegale parkeerbedrijven rond de luchthaven Schiphol aanpakken. Reizigers die vanaf Schiphol vertrekken hebben voorlopig nog de keuze uit zo’n dertig parkeeraanbieders, maar wat Haarlemmermeer betreft gaat dat aantal snel omlaag. "Wij zullen binnenkort nieuwe handhavingsprocedures opstarten", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Flinke vrachtafname luchthaven Frankfurt in mei

FRANKFURT - Via de luchthaven van Frankfurt is in mei 10,6 procent minder vracht vervoerd dan in mei vorig jaar. Er werden in de voorjaarsmaand veel minder vluchten met vrachttoestellen uitgevoerd, aldus exploitant Fraport. Het aantal passagiers groeide wel. Er vlogen in mei 5,1 miljoen reizigers via Frankfurt Airport, 1,4 procent meer dan een jaar eerder.

Noorwegen bestelt eerste drie F-35's

OSLO - De Noorse regering heeft vrijdag een eerste bestelling voor drie F-35 Joint Strike Fighters geplaatst in de Verenigde Staten. In totaal wil het land 52 gevechtsvliegtuigen van dat type aanschaffen. Met dat contract is een bedrag van omgerekend acht miljard euro gemoeid, meldt het Noorse kabinet. Donderdag gaf het parlement al groen licht voor de aanschaf van de eerste toestellen.

Lichte passagiersstijging Schiphol, vracht in de min

SCHIPHOL - Schiphol heeft in mei het aantal passagiers met 1,5 procent zien stijgen. In totaal verwerkte de luchthaven vorige maand 4.548.776 passagiers. Het aantal vliegbewegingen was met 38.210 nagenoeg gelijk aan mei 2011 (+0,3 procent). De hoeveelheid verwerkte vracht daalde met 6,2 procent naar 122.457 ton, zo blijkt uit cijfers van Amsterdam Airport Schiphol.

China stuurt eerste vrouw naar ruimte

JIUQUAN - China gaat voor het eerst een vrouw de ruimte in sturen. Liu Yang is een van de drie bemanningsleden van de raket Shenzhou-9, die zaterdag wordt gelanceerd. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag bekendgemaakt.

Turkish geeft belang in Bosnische maatschappij weg

ISTANBUL - Turkish Airlines trekt zich terug als aandeelhouder van B&H Airlines uit Bosnië-Herzegovina. Volgens persbureau Reuters geeft Turkish haar belang van 49 procent in de maatschappij terug aan de Bosnische overheid, die al eigenaar is van de overige aandelen. Dat gebeurt met gesloten beurzen.

Zwaargewonde door turbulentie United-vlucht

LAKE CHARLES - Drie cabinepersoneelsleden en twee passagiers van een vlucht van United Airlines zijn door turbulentie gewond geraakt. Vlucht UA1632 van United was dinsdagavond op weg van Houston naar New York toen het vliegtuig kort na de start onverwacht op zware turbulentie stuitte. Inzittenden werden tegen het plafond van de Boeing 737 geslingerd en smakten vervolgens op de grond, zei een passagier tegenover Amerikaanse media.

Inhoud syndiceren