Lucht- en ruimtevaart nieuwsoverzicht

AirBaltic A220 steelt de show op eeuwfeest Letland

RIGA - Een speciaal beschilderde Airbus A220-300 van airBaltic was zondag de grote ster tijdens de festiviteiten ter ere van het honderdjarig bestaan van Letland. Het toestel vloog laag over Riga, geëscorteerd door drie gevechtsvliegtuigen.

Lockheed Martin start bouw supersonische QueSST

FORT WORTH - Lockheed Martin is gestart met de bouw van een nieuw supersonisch vliegtuig. Dit experimentele toestel, de X-59 Quiet Supersonic Technology (QueSST), moet eind 2021 voor het eerst vliegen. Het vliegtuig moet een impuls geven aan de hervatting van supersonische passagiersvluchten.

Doden na crash historisch vliegtuig in Texas

FREDERICKSBURG - In Fredericksburg, in de Amerikaanse staat Texas, zijn zaterdag twee oorlogsveteranen om het leven gekomen toen het historische gevechtsvliegtuig waarin zij vlogen neerstortte op de parkeerplaats van een appartementencomplex.

Japan Airlines verscherpt alcoholcontrole bij piloten

SHINAGAWA - Japan Airlines gaat vanaf maandag scherper controleren op het alcoholgebruik door piloten. Aanleiding is de arrestatie van een dronken piloot van de maatschappij vlak voor vertrek van een vlucht vorige maand op het Londense Heathrow Airport.

TUI Airways ontvangt eerste Boeing 737 MAX

MANCHESTER - TUI Airways heeft haar eerste Boeing 737 MAX 8 ontvangen. Daarmee is het Britse bedrijf de derde airline binnen de TUI Group die met het geavanceerde type gaat vliegen. Eerder ontvingen TUI fly in België en TUI fly Nordic in Zweden al enkele exemplaren.

CSA vervangt Airbus-vloot door Boeing 737 MAX

PRAAG - De Tsjechische luchtvaartmaatschappij CSA schakelt over van de Airbus A319 op de Boeing 737 MAX. Dat zegt Ján Tóth, director Commerce & Alliances, in gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine. Daarmee keert het bedrijf terug naar Boeing.

Amsterdam Aviation Collectors Fair groter dan ooit

SCHIPHOL - De tweede editie van de Amsterdam Aviation Collectors Fair (AACF) op zondag 24 februari 2019 belooft groter te worden dan de afgelopen keer. “Er zijn op dit moment al meer dan 250 tafels door standhouders geboekt”, zegt organisator Patrick van Rooijen.

Etihad Airways zoekt toenadering tot Gulf Air

ABU DHABI - Etihad Airways en Gulf Air verkennen de komende tijd de mogelijkheden voor een nauwe samenwerking. De concurrenten uit Abu Dhabi en Bahrein willen gaan samenwerken op het gebied van vluchtuitvoering en onderhoud.

Oostwold Airshow pakt flink uit tijdens jubileumeditie

OOSTWOLD - De Oostwold Airshow beleeft in 2019 haar tiende editie. In het jubileumjaar pakt de organisatie flink uit om de verwachte 25.000 bezoekers opnieuw een onvergetelijk evenement te bezorgen met een groot aanbod aan klassieke oorlogsvliegtuigen.

VIP-versie Airbus A320neo voor het eerst de lucht in

HAMBURG - Airbus heeft een succesvolle eerste vlucht uitgevoerd met de ACJ320neo, de VIP-variant van de populaire A320neo. Het toestel moet nog dit jaar worden afgeleverd aan het Britse Acropolis Aviation, dat het vliegtuig aanbiedt voor charters.

Inhoud syndiceren