Wetenschap nieuwsoverzicht

Delfse drone imiteert insectenvlucht

Onderzoekers van het Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab) van de TU Delft hebben een vliegende robot ontwikkeld die is geïnspireerd op insecten. De robot werd voor het eerst gepresenteerd in Science (14 september 2018). In samenwerking met Wageningen University & Research is een reeks experimenten met deze autonome en zeer wendbare gevleugelde robot uitgevoerd. Daardoor begrijpen we nu beter hoe fruitvliegjes hun razendsnelle ontsnappingsmanoeuvres uitvoeren.

Nieuwe vliegende robot imiteert insectenvlucht

Onderzoekers van het Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab) van de TU Delft hebben een nieuwe vliegende robot ontwikkeld die is geïnspireerd op insecten.

Openbaar vervoer in en rondom Utrecht verandert

Reizigers in het Utrechtse openbaar vervoer kunnen over enkele maanden gebruik maken van een nieuwe dienstregeling. Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht heeft de vervoerplannen voor 2019 van U-OV en Syntus Utrecht goedgekeurd. De nieuwe dienstregeling van beide vervoerders gaat op 9 december 2018 in.

Impact zeespiegelstijging minder dan gedacht

De zeespiegel stijgt door de klimaatverandering, en dat heeft wereldwijde gevolgen voor moerassen in kustgebieden. Maar eerdere schattingen dat deze eeuw tot 90% van alle kustmoerassen op aarde zou verloren gaan, kloppen niet. “Uit ons onderzoek blijkt dat ze op de meeste plekken zullen ‘meegroeien’ met de zeespiegel”, zegt Stijn Temmerman (UAntwerpen).

Ronald Plasterk terug in de wetenschap

Oud-minister Ronald Plasterk maakt zijn comeback in de wetenschap als onderzoeker bij de geneeskundefaculteit van het Amsterdam UMC. Dit heeft het Amsterdam UMC donderdag bekendgemaakt.

Meer financiële ruimte voor Ruimtevaart, 26 miljoen euro extra

De Rijksoverheid, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Noordwijk geven gezamenlijk met 26 miljoen euro een extra impuls aan de Nederlandse ruimtevaartsector. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat donderdag bekendgemaakt.

Koning Willem-Alexander ontvangt eerste exemplaar Wereldgeschiedenis van Nederland

Vrijdag 31 augustus presenteerden we in De Balie in Amsterdam Wereldgeschiedenis van Nederland. Een groot overzichtswerk van het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis dat nieuw licht werpt op onze nationale geschiedenis. Woensdag 29 augustus nam Koning Willem-Alexander het eerste exemplaar in ontvangst tijdens een werkbezoek aan het Humanities Cluster. ‘Vergeet wat u op school aan geschiedenis […]

Koning bezoekt het Humanities Cluster en het NIAS van de KNAW

Zijne Majesteit de Koning heeft op woensdag 29 augustus 2018 een bezoek gebracht aan vier onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het werkbezoek begon bij het KNAW Humanities Cluster. Daar werd de koning welkom geheten door Wim van Saarloos, president van de KNAW en de directeuren van het cluster. Na een kort […]

Luc Panhuysen spreekt op ‘Het Rampjaar 1672′

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, de Koninklijke Bibliotheek en de Vrienden van de Witt organiseren samen op 22 september ‘Het Rampjaar 1672′. Luc Panhuysen is één van de sprekers. In een middag vertellen verschillende specialisten u alles over het jaar waarin ‘het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos’ was. Professor Henk van […]

'Doorbreek taboe intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis'

Doorbreek taboe door betere communicatie met dementerende bewoners en hun partners

Inhoud syndiceren