Natuur nieuws

Zeer zeldzame bleke daguil gesignaleerd

In een vlinderval in Nijkerk is eind mei een zeer bijzondere nachtvlinder waargenomen: de bleke daguil. Deze trekvlinder is uit Zuid-Europa in ons land terecht gekomen. Slechts eenmaal eerder, in 1958, is deze soort in Nederland gezien.

Reptielenvrouwtjes geven zich bloot

Om hun lichaam op temperatuur te brengen nemen reptielen graag een zonnebad. Daarbij stellen ze zich bloot en zijn ze makkelijker waar te nemen. In juni geldt dat nog eens extra voor de vrouwtjes omdat het nu voor hen tijd is hun jongen ter wereld te brengen.

Voicemail ontdekt in de natuur: insecten krijgen bodemberichten

Insecten gebruiken niet alleen planten als telefoons. Via die planten blijken ze nu zelfs voicemail-berichten achter te laten in de bodem. Plantenetende insecten blijken zo informatie op te slaan in de vorm van bodemschimmels. Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen UR ontdekten deze unieke natuurlijke berichtenservice bij jakobskruiskruid. Het toonaangevende tijdschrift Ecology Letters publiceert het onderzoek binnenkort.

Rode Geus of Waterbuffel?

Tijdens de kuddecontrole in natuurgebied de Diezemonding trof beheerder Tanja de Bode van FREE Nature de Rode Geuzen op een opmerkelijke plek aan, namelijk in de Franse Wielen. Zij stonden tot halverwege hun buik in het water. Niet voor verkoeling, nee, er werd doelbewust gezocht naar twee planten: gele plomp en waterlelie. Eenmaal gevonden, werden de planten met blad en knop opgepeuzeld.

Velduil rukt op in Groningen

Groningen staat al jaren bekend om de succesvolle terugkeer van de grauwe kiekendief door uitgekiend akkervogelbeleid. Dat het in dit gebied goed toeven is voor muizeneters is nu ook door de velduil ontdekt. Zeker tien paren lijken dit jaar in en rond de Groningse akkers te broeden.

Zeldzame knotssprieten in opmars ?

Wespen hebben een kwalijke reputatie. En dat is eigenlijk onterecht. Het overgrote merendeel van de wespen is zeer zachtaardig en heeft niets te maken met vervelende prikken op een zomerse barbecue. De groep van de bladwespen is zo?n voorbeeld van een zachtaardige en best mooie groep. Ze zijn gemakkelijk te herkennen doordat het achterlijf geen insnoering of wespentaille heeft. Een aantal zeldzamere soorten lijkt zelfs aan een opmars bezig.

Wat is natuurlijke begrazing?

FREE Nature brengt een speciale folder uit over natuurlijke begrazing. In natuurgebieden in Nederland lopen tegenwoordig tal van grote grazers en bovendien zijn er tal van begrazingsvormen, waaronder natuurlijke begrazing!

Patrijs terug in Zeepeduinen

De patrijs is terug in de Zeepeduinen bij Burgh-Haamstede (ZL). ?Ik denk dat het minstens dertig jaar geleden is dat er patrijzen in ?t Zeepe zaten?, aldus boswachter Ted Sluijter.

Beverkalender juni: Jonge bevers groeien snel

Inmiddels zijn de meeste jonge bevers geboren. Wogen de jongen bij de geboorte ongeveer een halve kilo, dankzij de vette moedermelk groeien ze snel. En dat is maar goed ook: hoe zwaarder de jonge bevers hun eerste winter in gaan, hoe groter de kans dat ze deze overleven.

Zeldzame Giftige vezelkoppen gevonden te Alkmaar

Begin juni werden er in de Wilhelminalaan te Alkmaar een flink aantal Giftige vezelkoppen ontdekt. Een mooie vondst omdat de Giftige vezelkop zeer zeldzaam is en als bedreigd op de Rode lijst staat. De Giftige vezelkop is soms moeilijk te onderscheiden van de eetbare paddenstoel Voorjaarspronkridder. Hierdoor zijn er wel eens mensen per ongeluk vergiftigd.

Inhoud syndiceren